Rendszerkövetelmények
  • 1 GHz processzor
  • 1 GB RAM
  • 16 GB szabad lemezterület
  • DirectX 9 kompatibilis videokártya

Windows 8 hírek


Megjelent a Windows 8
2012.10.26.

A Microsoft tegnap ünnepélyes keretek között bocsátotta útjára legújabb operációs rendszerét, a Windows 8-at.

Mától az egész világon, így hazánkban is mindenki számára elérhető a Windows 8. A cég bemutatói rendre a rendszer sokoldalúságát, egységesítő jellegét hangsúlyozzák: „Nincs még egy operációsrendszer-család, amely asztali gépen, notebookon, táblagépen és mobiltelefonon ugyanazt a rendszert nyújtaná felhasználóinak, fejlesztőinek és üzemeltetőinek” – fogalmaz a hivatalos bejelentés.

Forrás: itcafe.hu



A Microsoft kitalálta a Metro-stílus új nevét
2012.08.11.

A legfrisebb értesülések szerint a Microsoft marketingesei végre új nevet találtak a korábban "Metro"-ként emlegetett felhasználói felület részére, amelynek eredeti nevét védjegy-problémák miatt a közelmúltban kénytelen volt a redmondi óriás elvetni.

A cég központjából frissen kiszivárgott információk szerint a jövőben a szóban forgó stílust "Windows 8 stílus"-nak, a vele készült programokat pedig "Windows 8 alkalmazások"-nak fogják majd hívni. Megérte a sok-sok óra brainstorming... :)

Forrás: pcforum.hu



A Microsoft új nevet keres a Metro-nak
2012.08.05.

A napokban kiderült, hogy nem Metro-stílus lesz a Windows 8 új grafikus felületének neve.

Az Ars Technica úgy tudja, hogy potenciális védjegyvita áll a váratlan döntés hátterében, a név ellen a Media Markt, Saturn és Metro áruházláncokat üzemeltető német Metro AG emelt kifogást. Ezt a feltételezést egyelőre egyik fél sem erősítette meg, a Microsoft hivatalos reakciójában az áll, hogy a „Metro-stílus” elnevezést több termékük esetében is kódnévként használták eddig.

Forrás: itcafe.hu



Elkészült a Windows 8
2012.08.03.

Az új kiadás terjesztése megkezdődött, elsőként a PC gyártók férhetnek hozzá, a nagyközönség pedig október 26-tól vásárolhatja meg a Windows 8-at. Valamint a Windows Server 2012 is elkészült.

A Windows 8-hoz elsőként a PC-gyártók jutnak hozzá, majd augusztus közepétől többlépcsős ütemezésben kapnak hozzáférést az új rendszerhez a különféle partnerek. Augusztus 15-től az MSDN-előfizetéssel rendelkező fejlesztők, illetve a TechNet-előfizetők tölthetik le, majd 16-tól a partnerhálózat tagjai, illetve ugyanettől a naptól a frissítési garanciás mennyiségi licenccel rendelkező ügyfelek számára is elérhetővé válik a Windows 8 Enterprise.

Forrás: itcafe.hu



Október végétől kapható a Windows 8
2012.07.10.

A torontói Worldwide Partner Conference rendezvényen hivatalosan is bejelentették az új operációs rendszer kiadásának menetrendjét, azaz augusztus első hetében lezárják a Windows 8 fejlesztését, és október végén kezdik meg az új operációs rendszer forgalmazását.

A Windows 8 és annak alapértelmezett Metro-felülete a Microsoft szerint számos új lehetőséget tartogat az üzleti ügyfelek számára, Reller megfogalmazásában az új rendszer „business ready”. A Metro-stílusú alkalmazások új lehetőségeket nyitnak az IT-részleg és a fejlesztők előtt, míg a dolgozók számára a platform egyszerűbbé teszi az appok keresését, telepítését.

Forrás: itcafe.hu



Új nevet kap a Windows Intéző a Windows 8-ban
2012.07.03.

Bár már viszonylag közel vagyunk a Windows 8 végleges változatának elkészültétől, a Microsoft a jelek szerint továbbra is lelkesen barkácsolgat következő generációs operációs rendszerén.

Legutóbbi változtatásuk, hogy a korábban "Windows Intéző" (angol eredetiben: "Windows Explorer") néven futó alkalmazás ezentúl a "File Explorer" (azaz "Fájl Intéző") nevet fogja viselni. Az új név viszont funkcionális változással nem jár.

Forrás: pcforum.hu



A Google bemutatta a Chrome Windows 8 alatt futó verzióját
2012.06.09.

A Google a napokban jelentette be a blogjában, hogy hamarosan letölthetővé fogja tenni böngészője kifejezetten a Windows 8 Metro felületéhez igazított változatát.

A Chrome Metro-hoz igazított kiadása gyakorlatilag pontosan ugyanúgy néz ki, mint a hagyományos asztali verzió, és csak a keret színe, valamint az azon megjelenő ikonok árulkodnak arról, hogy nem a megszokott desktopon futó verzióról van szó. Ezen kívül a böngésző támogatja a Windows 8 új oldalmenüjének, a "charms"-nak a használatát, valamint az automatikus skálázást is.

Forrás: pcforum.hu



Megérkezett a Windows 8 kiadásra jelölt változata
2012.06.01.

Alig egy órával a Windows Server 2012 RC-t követően a Microsoft elérhetővé tette a Windows 8 kiadásra jelölt változatát is.

Az új operációs rendszer utolsó előzetese ISO képfájl, és közvetlenül valamilyen virtualizációs szoftver alá telepíthető fel, amely az oldalsávban található linkről tölthető le.

Forrás: pcforum.hu



Fejlett szülői felügyelettel érkezik a Windows 8
2012.05.17.

A redmondi gyártó új operációs rendszere olyan védelmi mechanizmusokkal is rendelkezni fog, amelyek kifezetten a család fiatal tagjainak védelmét szolgálja az online fenyegetésekkel szemben.

A megoldás lényege, hogy a Windows 8 alatt a rendszergazda, aki várhatóan valamelyik szülő lesz, megjelölheti majd a felhasználói fiókok létrehozása során, hogy azok egy védendő gyerek fiókját képezik-e. És ha igen, akkor a szóban forgó fiókkal történő bejelentkezés esetén a rendszer plusz védelmi szolgáltatásokat aktivál majd, amelyek többek között meggátolják majd a csemeték számára nem biztonságos tartalmakat kínáló weboldalak megnyitását.

Forrás: pcforum.hu



A Windows 8 nem támogatja a DVD lejátszást
2012.05.10.

A Microsoft szerint a DVD egyre inkább háttérbe szorul, ahogy ritkulnak az optikai meghajtóval forgalomba kerülő számítógépek.

Így a Windows 8 egyik kiadása sem fogja támogatni gyárilag a DVD-lejátszást, ez a lehetőség csupán a külön megvásárolható kiegészítőben, a Windows Media Center csomagban lesz elérhető.

Forrás: itcafe.hu



Júniusban érkezik a Windows 8 kiadásra jelölt változata
2012.04.26.

A Microsoft a napokban jelentette be, hogy soron következő operációs rendszerének kiadásra jelölt változata alig másfél hónap múlva válik majd elérhetővé.

A kiadásra jelölt változat azonban a hagyományos "Release Candidate" megnevezés helyett "Release Preview", azaz "Kiadási Előzetes" címkével ellátva fog érkezni, és a Windows 8 utolsó előzetes változatát fogja képezni a szoftver végleges változatának megjelenése előtt.

Forrás: pcforum.hu



Négy fő változatban érkezik a Windows 8
2012.04.18.

Hivatalosan is megerősítést nyert, hogy a Microsoft a korábbi Windows verzióknál megszokott 6 változat helyett, a Windows 8-at csak 4 fő változatban fogja elkészíteni.

Ebből két fő változat lesz elérhető önállóan is otthoni felhasználók számára, a Windows 8 és a Windows 8 Pro. Továbbá az ARM platformra szánt verzió a Windows RT nevet fogja viselni, és kizárólag számítógépeken és tableteken előtelepítve lehet csak hozzájutni. Ezeken felül készül még a rendszerből egy nagyvállalati felhasználásra szánt Enterprise kiadás is.

Forrás: itcafe.hu



Októberben érkezik a végleges Windows 8
2012.03.23.

A Bloomberg értesülései szerint a Microsoft már nyáron befejezi a Windows 8 fejlesztését, és októberben el is kezdi azt forgalmazni. A pontos dátumokat majd valószínűleg egy áprilisi rendezvényen fogja bejelenteni a redmondi óriás.

Az októberi időpont nagyjából az utolsó lehetséges időpontnak tűnik, ha a Microsoft azt szeretné, hogy a gyártók még 2012-ben Windows 8 operációs rendszert futtató készülékeket dobjanak piacra. A Lenovo például már októberben szeretne árulni egy Win 8-as tabletet. Fontos az időzítés, hiszen senki nem akarja elszalasztani a karácsonyi szezont.

Forrás: index.hu



Készül a Firefox Windows 8-as verziója
2012.03.14.

A Mozilla fejlesztőinek nyilatkozata szerint a múlt héten elkezdődött a Firefox Metro stílusú verziójának fejlesztése. Amint az ismert, a készülő Windows 8-ban ezt a Windows Phone 7-ben megismert stílusnyelvet erőlteti a Microsoft, a cég tervei szerint az új alkalmazások java része ezt használja majd.

Az előzetes ütemterv szerint 2012 második negyedévben elkészül egy olyan technológiai demó, amelynek célja, hogy bemutassa a Metro stílusú Firefox böngészőt. Ennek sikerétől függően következnek majd az alfa- és béta-verziók az év második felében.

Forrás: itcafe.hu



Rengetegen töltik a Windows 8 bétáját
2012.03.02.

Két napja vált előrhetővé a Windows 8 bétája, és a Microsoft nyilatkozata szerint 2 nap alatt 1 millióan töltötték le az operációs rendszer előzetesét. Újdonság, hogy a nyilvános béta megjelenésével egy időben megnyílt a Windows Store béta-változata is, amelyben már most található számos Metro stílusú alkalmazás, nemcsak a redmondi cég műhelyéből.

A rendszer regisztrációs adatbázisából kiolvasható, hogy milyen kiadásokat tervez a Windows 8-ból a Microsoft. Eszerint Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Professional Plus, Ultimate és Enterprise változatok készülnek majd az operációs rendszerből.

Forrás: itcafe.hu



Új logót kap a Windows 8
2012.02.20.

A napokban mutatták be a Windows 8 új logóját a Microsoft hivatalos blogjában. Ez nem okoz nagy meglepetést, hiszen eddig minden Windows saját logóval rendelkezett, ám az gyökeres változást jelent, hogy szakítottak a Windows 3.1 óta használt, azóta már klasszikussá vált négyszínű, zászlószerű alappal, és visszatértek a legelsőhöz.

A most készülő operációs rendszer szimbólumának megtervezésekor az első szoftver, a Windows 1.0 logóját vették alapul, amely akkor még valóban ablakos volt. A felhasználói élményekért felelős csapat azért döntött egy ilyen radikális változtatás mellett, mert a Windows 8 mind tartalmában, mind megjelenésében újabb mérföldkő lesz, ezért úgy érezték, hogy a téglalapos, kissé a metrós csempére emlékeztető dizájn sokkal jobban illik a rendszerhez.

Forrás: index.hu



Ingyen Office jár a Windows 8-hoz
2012.02.14.

Az ARM csipeken futó Windows 8 kiadásnak része lesz az ingyenes Office 15 irodai programcsomag, amelynek segítségével a Microsoft megszorongathatja az Apple iPadet.

A Windows on ARM (WOA) elsősorban azoknak az alkalmazottaknak lesz jó, akiknek el kell érniük a vállalati IT rendszereket, de nem a tartalom előállítása a fő feladatuk, például a hosszú szöveges doksik és a kilométeres Excel-táblák gyártása már nem táblagépre való feladat.

Forrás: index.hu



Február végén jön a Windows 8 fogyasztói előzetese
2012.02.11.

A Microsoft szerdán tett nyilatkozata szerint a Windows 8 első nyilvános előzetese a szökőnapon, azaz február 29-én fog megjelenni.

A "Fogyasztói előzetes" névre átkeresztelt béta az átlagfelhasználók számára is lehetőséget fog adni, hogy betekintést nyerjenek az új operációs rendszer újításaiban.

Forrás: pcforum.hu



Átnevezik a Windows 8 bétáját
2012.01.26.

A Windows 8 hamarosan megjelenő első nyilvános tesztváltozata, amelyet eddig Windows 8 Beta-ként emlegettek, "Consumer Preview", azaz Fogyasztői Előzetes néven fog megjelenni.

Az új elnevezés egyértelműbbé tenné, hogy itt nem kifejezetten a szakemberek számára kiadott előzetesről van szó, hanem egy olyan verzióról, amelynek kipróbálását minden a téma iránt fogékony felhasználó számára javasolja.

Forrás: pcforum.hu



Megújul a Windows 8 zenelejátszója is
2012.01.11.

A Windows 8 készülőben lévő bétájából kiszivárgott információk szerint az operációs rendszer vadonat új zenelejátszót is fog kapni.

Az új zenelejátszó az OS-ban bemutatkozó Metro UI felhasználói felületre épül majd, ami azért szerencsés, mert így biztosan jól használható lesz érintőképernyőkön, valamint olyan összeállításokban is, ahol a nagyméretű TV-képernyőn keresztül, médiacenterként használja majd a felhasználó az új Windows 8-at.

Forrás: pcforum.hu



Új funkciók a Windows 8-ban: reset és refresh
2012.01.06.

A reset a gyári állapot visszaállításának felel meg, erre akkor lehet szükség például, ha a számítógépen, tableten túl akar adni a tulajdonosa. Ha ezt a folyamatot elindítja, a rendszer újraindul és a Windows Recovery Environmentet tölti be. Ez törli és formatálja azokat a partíciókat, ahol a Windows és az ahhoz tartozó adatok, beállítások, személyes fájlok találhatók, aztán újratelepíti, végül elindítja a szűz rendszert.

A másik opció a refresh, amely lényegében a Windows 8 „felfrissítése” lesz. Ez úgy telepíti újra rendszert, hogy megőrzi a felhasználó beállításait, dokumentumait és Metro-alkalmazásait, mégpedig ott, ahol korábban voltak. Ennek végrehajtása után egy újonnan telepített rendszert kap a user, és majdnem ott folytathatja, ahol korábban abbahagyta. Azért csak majdnem, mert a hagyományos asztali alkalmazásokat alapértelmezés szerint nem tudja átmenteni a refresh.

Forrás: itcafe



Radikálisan új bejelentkezési mód a Windows 8-ban
2011.12.21.

A képre alapuló védelmet, belépési módot a Microsoft röviden már bemutatta a Windows 8 újdonságait tárgyaló szeptemberi BUILD konferencián, ahol elmondták, hogy a jogosulatlan felhasználók belépését megakadályozandó egy új azonosítási rendszert dolgoztak ki, a „Picture Password”-öt.

A használat nagyon egyszerű, a beállítása két lépésből áll, a felhasználó kiválasztja a bejelentkezéskor megjelenő fotót, majd az ujjával „felrajzol” a képre néhány alakzatot (például kört vagy vonalat húz). A szoftver megjegyzi, hogy az alakzatok hol helyezkednek el a képen, illetve hogyan kerültek oda, és akkor ad engedélyt a belépésre, ha a felhasználó nagyjából reprodukálni tudja őket.

Forrás: itcafe



Februárban érkezik a Windows 8 béta
2011.12.08.

A Microsoft a napokban San Franciscóban bemutatta fejlesztés alatt álló operációs rendszerében megjelenő alkalmazásboltját. A Windows Store nyitóoldalán a Metro dizájnnyelvre jellemző színes logókkal szimbolizált, kiemelt appok fogadják majd a látogatót, miközben a szöveges információk a háttérbe húzódnak.

A fejlesztők a store bétáját 2012 februárjának végén nyitják meg a felhasználók előtt, akkor, amikor a Windows 8 bétáját is kiadják. Ezzel Leblond hivatalosan is megerősítette, hogy a vállalat a tél végén tervezi kiadni az új operációsrendszer-kiadás nyilvános bétáját. A tesztidőszakban a boltban csak ingyenes appok lesznek elérhetők.

Forrás: itcafe



Egyszerűbb lesz feltelepíteni a Windows 8-at
2011.11.23.

A Microsoft fejlesztői jelentősen leegyszerűsítették a Windows 8 telepítését, ami a Windows 7 telepítője alatt 4 felületet és 60 képernyőt vett igénybe, itt mindössze egy felületen 11 képernyőt és 11 kattintást jelent.

Forrás: itcafe



A Microsoft átalakítja Windows 8 Start Menüjét
2011.10.13.

A fejlesztők átszabják a nemrégiben megjelent Windows 8 előzetes verziójának sokat kritizált Start Menüjét. A hamarosan megjelenő béta verzióban már csoportokba is lehet rendezni listázott programokat, valamint kisebb fogja összepakolni azokat, így jóval több fog kiférni belőlük a képernyőre.

A redmondi gyáróriás egyébként további fejlesztéseket is végrehajtott a Start Menün a felhasználóktól érkezett visszajelzések alapján, de ezekről még nem árultak el egyelőre részleteket. A béta verzióban viszont már vélhetően ki is próbálhatjuk majd ezeket a fejlesztéseket is.

Forrás: pcforum.hu



A Metro stílusú alkalmazásokat kizárólag a Microsoft-tól lehet majd megvásárolni
2011.09.20.

A napokban kiderült, hogy a Windows 8 új fajta felhasználói felületére készült szoftvereket csak a Microsoft alkalmazás boltájból lehet majd beszerezni.

A redmondi gyáróriás a hírek szerint 30 százalékot kér majd el jutalékként a fejlesztőktől, és minden alkalmazást, amely a "boltba" fog kerülni, át fognak vizsgálni. Azt hogy ez pontosan mit takar, egyelőre nem tudni. Természetesen a hagyományos, "nem Metro UI" programok ugyanúgy megvásárolhatóak lesznek a Microsoft-tól függetlenül is.

Forrás: pcforum.hu



Letölthető a Windows 8 fejlesztői előzetese
2011.09.15.

A Microsoft fejlesztői kedd este elérhetővé tették a Windows első nyilvános előzetését, amely ingyenesen letölhető a MS fejlesztői oldaláról: Windows Dev Center

Azonban fontos megjegyezni, hogy mivel még csak fejlesztői előzetesről van szó, senki se használja azt mindennapi használatra. Leginkább virtuális gépbe telepítve ajánlott azt kipróbálni, mivel még sok funkció hiányzik belőle, és gyakran össze is omolhat.

Forrás: pcforum.hu



A Windows 8 átdolgozott intézőt és Start Menüt kap.
2011.08.31.

A Windows 8 blogon olvasható legújabb posztból kiderült, hogy az operációs rendszer egy jelentősen továbbfejlesztett intézőt kap. A fejlesztések elsősorban a fájlkezelést érintik, leegyszerűsödik a másolás, mogatás és törlés is.

A Start Menü bizonyos szempontból visszatér az XP-ben megszokotthoz, a Start gomb ismét szögletes lesz, és a Windows logó helyett a "Start" felirat lesz rajta. A menü a végletekig le lesz egyszerűsítve, és a menüben foglalt pontok száma is minimálisra csökken, mindössze "Search", "Share", Devices" és "Settings" opció lesz benne.

Forrás: pcforum.hu



A Microsoft blogot indított a Windows 8-nak
2011.08.16.

Az új "Building Windows 8" nevet viselő blogot az operációs rendszer fejlesztésért felelős részleg igazgatója, Steven Sinofsky jelentette be.

A blog célja, hogy a fejlesztés alatt álló OS-ról a szélesebb közönséget is megfelelően tájékoztathassák. Az elkövetkezendő hónapokban a fejlesztők betekintést nyújtanak majd a tervezés folyamatába. A blog itt éhető el: Building Windows 8

Forrás: pcforum.hu



Internet Explorer 10-et kap a Windows 8
2011.07.05.

A Microsoft nyilatkozata szerint a Windows 8 már Internet Explorer 10 böngészővel fog megjelenni, amelynek most jelent meg a második fejlesztői előzetese.

Ez a verzió a különféle nyílt webes specifikációk (HTML5, CSS3) kiterjesztett támogatását tartalmazza, és a fejlesztők számára lehetőséget biztosít, hogy számos új HTML5-technológiát kezdjenek alkalmazni. Az előzetes a következő oldalról tölthető le: Internet Explorer 10

Forrás: szoftver-info.hu



A Windows 8 az ARM-architektúrát is támogatni fogja
2011.01.22.

A bejelentés azért volt nagy jelentőségű, mert eddig a Windows kizárólag az Intel-architektúrára épült, és csak mobiltelefonos és beágyazott rendszereiben támogatta a rivális platformot. Ezután viszont nagy előretörés várható az ARM-architektúrák fejlesztésében.

Más fontos információ most nem került nyilvánosságra a várhatóan 2012-ben érkező Windows 8-ról. A rendszer fejlesztéséért felelős igazgató azt még hozzátette, hogy a fejlesztések során a felhasználók számos előzetesre számíthat majd, mert egy eddig nem látott volumenű tesztelési programmal készül a Microsoft.

Forrás: szoftver-info.hu



2012-re tolódik a Windows 8 megjelenése
2010.10.26.

Nagyjából két év múlva fog megérkezni a Microsoft operációs rendszerének következő verziója, a Windows 8. A Microsoft holland oldalán árulta el, hogy már dolgoznak rajta, de két év még kell ahhoz, hogy forgalomba lehessen hozni.

A kiszivárgott hírek szerint a következő Windowsban többek között lesz egy alkalmazásbolt is. A Microsoft egyik célja, hogy gyorsabban álljon fel a rendszer, illetve hogy sleep módból gyorsabban legyen üzemkész a gép.

Forrás: index.hu



Mit várhatunk a Windows 8-tól?
2010.06.30.

Egy nemrégiben kiszivárgott prezentáció alapján elmondhatjuk, hogy a készülőben lévő Windows 8 egyszerűbb használatot, nagyobb hardvertámogatást ígér.

Az operációs rendszer egyik legfontosabb fejlesztési területe az energiatakarékosság lesz, vagyis hogy a PC-k a nem használt részeiket a lehető legalacsonyabb energiaállapotba tudják küldeni, így hosszabbítva meg az akkumulátoros üzemidőt.

Ezenkívül az is kiszivárgott, hogy az Apple által létrehozott iTunes Store-hoz hasonló digitális piactér beépítését tervezi a Microsoft, Windows Store néven. Az azonban igencsak kétséges, hogy ez a szolgálatás Magyarországon is működőképes lesz-e.

Forrás: hwsw.hu



Windows 8 RTM már 2011 nyarán
2010.02.14.

A napokban egy, a Windows 8-on dolgozó fejlesztő blogjában jelent meg néhány hírmorzsa a Midori-ról, amelyet a Microsoft-on belül nem is Windows 8, hanem egyelőre csak Windows.next néven emlegetnek.

A blogbejegyzésből az is kiderült, hogy a tervek szerint az új operációs rendszer teljesen meg fogja változtatni az embereknek a PC-ről kialakult gondolkodásmódját, és új korszakot nyit a számítógépek történetében.

Ezenkívül az is kiszivárgott, hogy a Windows 8 RTM (Release To Manufacturing) verziója a jelenlegi tervek szerint 2011. július 1-én lát majd napvilágot.

Forrás: hirszerzo.hu



Néhány információ szivárgott ki a Midori-ról
2010.01.07.

A Windows 8 várhatóan 2011 év végén, vagy 2012 év elején kerülhet forgalomb, nyilatkozta Steven Sinofsky.

A Windows és a Windows Live division elnöke azt is elmondta, hogy az új operációs rendszer a 128-bites rendszereket is támogatni fogja, valamint gyorsabb, stabilabb és biztonságosabb lesz a most is népszerű Windows 7-nél.

Forrás: techline.hu